Kokosový olej, známy svojimi výhodami, si našiel svoje miesto v mnohých domácnostiach a určite by nemal chýbať ani v tej tvojej. Jeho prírodné zloženie a široké spektrum využitia z neho robia univerzálneho spoločníka na každý deň. Veď presvedč sa sama.
Rafinovaný vs. nerafinovaný kokosový olej. Ktorý si vybrať?
Poznáš rozdiel medzi rafinovaným a nerafinovaným kokosovým olejom? Rafinovaný kokosový olej je lisovaný a získavaný zo sušeného kokosového jadra. Je zbavený nečistôt prostredníctvom bielenia a vysokých teplôt. Má neutrálnu chuť bez vône a stráca cenné živiny. Využíva sa najmä pri varení, pečení či smažení pri vysokých teplotách.
Nerafinovaný (extra panenský kokosový olej) sa získava z čerstvej dužiny zrelých kokosov a je lisovaný za studena. To znamená, že nie je chemicky spracovaný, zachováva si svoju prirodzenú vôňu a chuť a neprichádza o množstvo výživných látok. Na Nutive nájdeš dokonca extra panenský kokosový olej v bio kvalite pestovaný v ekologickom poľnohospodárstve.
10+ výhod extra panenského kokosového oleja
- pôsobí ako prírodné antibiotikum
- podporuje trávenie
- nevytvára karcinogénne látky
- zdravšia alternatíva pre milovníkov vyvážených jedál
- skvelá voľba do teplej aj studenej kuchyne
- zmierňuje symptómy ekzémov a je vhodný pre citlivú pokožku
- používa sa na výplach ústnej dutiny, odstraňuje zubný povlak a vybieli zuby
- udržuje pokožku jemnú a hydratovanú
- dodáva vlasom hebkosť a lesk
- pomáha v boji proti akné vďaka antibakteriálnym účinkom
- prírodný deodorant a krém na holenie
Čo vieš vykúzliť s kokosákom v kuchyni?
Kokosový olej vie dodať exotický šmrnc sladkým dezertom a múčnikom, sušienkam, domácej granole alebo šťavnatému ovocnému crumble. Skvelo nahrádza maslo či ghee-čko pri príprave nadýchaných lievancov, palaciniek či waflí. Vieš ním dodať extra vláčnosť napríklad ovsenej kaši.
Jedinečný chuťový profil kokosového oleja vynikne aj v slaných jedlách. Nemusíš sa ho báť použiť pri smažení či varení. Dodáva jedlám jemnú kokosovú príchuť a zároveň je stabilný pri vysokých teplotách. Panenský kokosový olej sa skvelo hodí práve do ázijských pokrmov ako thajské polievky alebo kari s kokosovým mliekom.
Beauty vlastnosti kokosového oleja
Ako už bolo spomenuté, kokosový olej vieš využiť nielen v kuchyni. Je napríklad výživnou bombou pre suché vlasy. Dodáva im hydratáciu, lesk a hebkosť. Najčastejšie sa využíva ako zábal či maska na vlasy. Vďaka antimikrobiálnym vlastnostiam vytvára ochrannú bariéru proti baktériám a upokojuje suchú alebo podráždenú pokožku hlavy.
Okrem vlasov je skvelý aj na prírodné bielenie zubov. Najlepšie je používať kokosový olej v procese “vyplachovania úst”. Znižuje zápal, uzdravuje krvácanie ďasien a zbaví ťa nepríjemného dychu. Kokosový olej obsahuje kyselinu laurovú, ktorá zabíja ústne baktérie.
Hodí sa aj na starostlivosť o tvár a telo. Je bohatý na vitamíny, antioxidanty a perfektne ho znáša aj citlivá a ekzematická pokožka. Veľmi dobre premasťuje a vyživuje vysušenú pokožku, zvyšuje jej vitalitu a pružnosť.
Miluješ kokosové produkty rovnako ako my?
Kokosové produkty majú obrovskú výhodu — sú zdravé a chutné zároveň. Poď si uloviť TOP kokosové produkty v BIO kvalite:
- BIO granola s kokosovou pastou - do chrumkava upečená granola s kokosovou pastou a lyo ananásom. Exotika na druhú.
- BIO kokosové chipsy - chrumkavá pochúťka v 3 príchutiach - opekané, s javorovým sirupom či kakaom
- BIO kokosová múka - ľahšie stráviteľná nízkosacharidová alternatíva pečenia. Ideálna voľba na pečenie chlebíka či pekárenských výrobkov
- BIO kokosové mlieko - nahraď smotanu rastlinnou alternatívou, skvelo dochutí ázijské jedlá alebo mango sticky rice alebo BIO sušené kokosové mlieko využijú vegáni alebo tí s laktózovou intoleranciou
Ďalšie kokosové produkty nájdeš tu.
4 tipy na lahodné recepty s kokosovým olejom
2. Chrumkavá domáca granola s malinami a bielou čokoládou
Pre viac inšpirácie sleduj náš blog.