Šalát s pečenou tekvicou, medovými pekanmi a syrom
Šalát s pečenou tekvicou, medovými pekanmi a syrom
Na 2 porcie budete potrebovať:
Na základ:
- 80 g listového šalátu (polníček, rukola, špenát alebo šalátový mix)
- 300 g hokkaido tekvica, nakrájaná na kocky
- 1 lyžica olivového oleja
- soľ, korenie (ideálne z mlynčeka)
- 2 buľvy červenej repy (môžete si uľahčiť prácu a použiť repu predvarenú, vákuovo balenú), nakrájanú na menšie kúsky
Na medové pekany/semienka:
- 1 hrsť pekanových orechov
- 1 hrsť tekvicových semienok
- 1 lyžička medu
- štipka soli
Na dresing:
- 1 lyžička dijon horčica
- 1 lyžička medu
- 2 lyžice balsamica
- 2 lyžice olivového oleja
+ na podávanie: hrsť brusníc, feta, kozí syr alebo mozzarella podľa chuti
Postup:
- Rúru predhrejte na 200 stupňov. Nakrájanú tekvicu dajte na plech vyložený papierom na pečenie. Nechajte kúsok miesta na orechy, ktoré sa taktiež budú piecť v rúre. Pokvapkajte olivovým olejom, osoľte, okoreňte a premiešajte. Pečte cca 20 minút, kým nebude mäkká.
- Pekany a tekvicové semienka dajte do misky, pridajte med a štipku soli. Na posledných pár minút dajte do rúry na tekvicu. Starostlivo strážte, ľahko sa spáli!
- Pripravte si aj dresing. Všetky suroviny jednoducho prešľahajte.
- Na hlboký tanier dajte šalát, upečenú tekvicu, syr, brusnice a medové oriešky/semienka. Prelejte dresingom.
- Podávajte ideálne s kváskovým pečivom, ako zdrojom komplexných sacharidov.
Dobrú chuť 😋
Recept pripravila nutričná terapeutka Tereza Havlínová