Pšenovník s jablkami

Pšeno je nutrične zaujímavou, ale bohužiaľ často zabúdanou surovinou. Pripravte si s nami pšenovník s jablkami ako sladké výživné raňajky. Tento recept je ideálny, ak by ste pšeno radi zaradili do jedálnička a tak trochu neviete, čo s ním.


Suroviny na formu 20x20 cm:


Postup: pšeno nasypte do sitka a sparte horúcou vodou. Tento postup zopakujte trikrát. Pomôže to odstrániť horkosť.

Potom ho dajte do hrnca, zalejte mliekom a pridajte štipku soli. Varte za občasného miešania do mäkka. Pokiaľ sa tekutina odparí a kaša sa začne prichytávať, pridajte viac mlieka alebo vody.

Medzitým si zapekaciu misku vymažte maslom. Rúru predhrejte na 180 stupňov. Tvaroh premiešajte s medom a žĺtkami, bielky vyšľahajte do tuhého snehu.

Uvarené pšeno nechajte vychladnúť, potom do neho vmiešajte tvarohovú zmes aj jablká. Pridajte škoricu, mletý kardamóm a vanilku. Vmiešajte sneh z bielkov a nakoniec aj ovocie. Premiestnite do formy na pečenie. Vrch posypte vanilkovým cukrom a poukladajte tenkými plátkami masla. Pečte približne 40 minút do zlatista.

Pšenovník odporúčam podávať teplý s tvarohom alebo jogurtom, ovocím a nasekanými orechmi alebo orieškovým maslom.

Dobrú chuť 😋 

 

Recept pripravila nutričná terapeutka Tereza Havlínová


 

Pšenovník s jablkami

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz