Pšeno je nutrične zaujímavou, ale bohužiaľ často zabúdanou surovinou. Pripravte si s nami pšenovník s jablkami ako sladké výživné raňajky. Tento recept je ideálny, ak by ste pšeno radi zaradili do jedálnička a tak trochu neviete, čo s ním.
- 150 g pšeno (za surova)
- 400 ml mlieka alebo rastlinného nápoja
- 2 vajcia, žĺtky a bielky zvlášť
- 250 g polotučného tvarohu
- 3 lyžice medu alebo trstinového cukru
- vrecko vanilkového cukru
- 2 jablká, nastrúhané na hrubo
- štipka soli
- škorica, kardamón, pravá vanilka podľa chuti
- kúsok masla na vymazanie formy + navrch pšenovníka
Postup: pšeno nasypte do sitka a sparte horúcou vodou. Tento postup zopakujte trikrát. Pomôže to odstrániť horkosť.
Potom ho dajte do hrnca, zalejte mliekom a pridajte štipku soli. Varte za občasného miešania do mäkka. Pokiaľ sa tekutina odparí a kaša sa začne prichytávať, pridajte viac mlieka alebo vody.
Medzitým si zapekaciu misku vymažte maslom. Rúru predhrejte na 180 stupňov. Tvaroh premiešajte s medom a žĺtkami, bielky vyšľahajte do tuhého snehu.
Uvarené pšeno nechajte vychladnúť, potom do neho vmiešajte tvarohovú zmes aj jablká. Pridajte škoricu, mletý kardamóm a vanilku. Vmiešajte sneh z bielkov a nakoniec aj ovocie. Premiestnite do formy na pečenie. Vrch posypte vanilkovým cukrom a poukladajte tenkými plátkami masla. Pečte približne 40 minút do zlatista.
Pšenovník odporúčam podávať teplý s tvarohom alebo jogurtom, ovocím a nasekanými orechmi alebo orieškovým maslom.
Dobrú chuť 😋
Recept pripravila nutričná terapeutka Tereza Havlínová