Sušené marhule: 9 tipov ako ich využiť v kuchyni

Sušené marhule patria medzi najobľúbenejšie sušené ovocie na svete. Sú nielen sladké a lahodné, ale aj bohaté na živiny, ktoré môžu výrazne prispieť k nášmu zdraviu. Plné vlákniny, vitamínov a minerálov, sušené marhule sú skvelým doplnkom vyváženej stravy. Vďaka vysokému obsahu vlákniny priaznivo ovplyvňujú tráviaci systém.

Ak hľadáš zdravú a chutnú alternatívu k sladkostiam, sušené marhule môžu byť skvelou voľbou. Jednoducho ich pridaj do jogurtu, müsli alebo ich zjedz samostatne ako rýchlu desiatu. Skvelo chutia aj v domácom koláči. Okrem toho sú dlhodobo skladovateľné, takže ich môžeš mať vždy po ruke. 

Čo obsahujú?

Sušené marhule obsahujú množstvo živín, ktoré majú pozitívne účinky na zdravie:

  1. Vitamín A (betakarotén) – dôležitý pre zdravie očí, pokožky a imunitného systému
  2. Vitamín C – podporuje imunitu, tvorbu kolagénu a pomáha pri vstrebávaní železa
  3. Vitamín E – pôsobí ako antioxidant, ktorý pomáha chrániť bunky a zlepšuje zdravie pokožky
  4. Draslík – pomáha regulovať krvný tlak, zlepšuje funkciu svalov a podporuje zdravie srdca
  5. Vláknina – podporuje zdravé trávenie, udržiava pravidelnosť a pomáha znižovať hladinu cholesterolu.
  6. Železo – nevyhnutné pre tvorbu hemoglobínu a prenos kyslíka v tele, čo môže znižovať riziko anémie

Sušené marhule a chudnutie

Čo sa týka chudnutia, sušené marhule obsahujú menej kalórií než iné sušené ovocie. Sú plné vitamínov a minerálov, čo ich robí ideálnymi pri kalorickom deficite. Aj keď obsahujú prírodné cukry, majú nízky glykemický index, takže energiu uvoľňujú postupne. 

Sú skvelou alternatívou k nezdravým sladkostiam. Je však potrebné mať na pamäti, že sušené marhule sú koncentrovaným zdrojom kalórií, preto by sa mali konzumovať v menších množstvách, aby podporili chudnutie bez nadbytočného príjmu energie.

Spôsoby prípravy

Sušené marhule sú veľmi všestranné a dajú sa využiť v mnohých rôznych receptoch. Tu je niekoľko nápadov:

  1. Do müsli a jogurtu – Nakrájané sušené marhule môžeš pridať do raňajkových zmesí, ovsených vločiek alebo jogurtu.
  2. Energetické tyčinky alebo guľôčky – V kombinácii s orechmi a semenami sa dajú použiť na prípravu domácich zdravých tyčiniek alebo energetických guľôčok.
  3. Prírodné sladidlo do smoothies – Môžu slúžiť ako prírodný zdroj sladkosti v smoothies namiesto rafinovaného cukru.
  4. Do šalátov – Sušené marhule skvele doplnia zeleninové šaláty. Vytvárajú sladký kontrast k sviežim a kyslým ingredienciam.
  5. Pečenie – Výborne sa hodia do koláčov, sušienok alebo muffinov, ktorým dodajú vláčnosť a sladkosť.
  6. Do mäsových jedál – V mnohých kuchyniach sa sušené marhule pridávajú do mäsových pokrmov na zvýraznenie chuti a sladkej rovnováhy.
  7. Omáčky a dresingy – Marhule sa dajú rozmixovať do sladkých a kyslých omáčok, ktoré sa hodia k mäsu alebo grilovanej zelenine.
  8. Desiata na cesty – Sú ideálne ako jednoduchá a skladná desiata na turistiku, výlety alebo do práce.
  9. Príloha k syrom – Nakrájané sušené marhule sa výborne hodia na syrové taniere, kde dopĺňajú chuť zrelých syrov.

marhule blog

Sušené marhule sú nielen chutným, ale aj výživným doplnkom, ktorý by nemal chýbať v našom jedálničku. Či ich konzumuješ samostatne, alebo zakomponuješ do rôznych jedál, vždy nimi doplníš potrebné živiny. 


Na našej stránke nájdeš marhule aj v BIO kvalite a taktiež v rôznych sladkých variantoch, ako napríklad v horkej čokoláde alebo obalené v jogurtovej poleve. Odporúčame vyskúšať aj marhule sušené mrazom.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz