Prečo konzumovať brusnice?

Brusnice patria k potravinám, ktoré si zaslúžia viac pozornosti, než im zvyčajne venujeme. Sú plné prospešných látok a dokážu priniesť do nášho života množstvo benefitov. V článku ti prezradíme niekoľko dôvodov, prečo by si mal/a zaradiť brusnice do svojho jedálnička. 

Bohatý zdroj vitamínov a antioxidantov

Brusnice sú drobné červené bobuľky charakteristické príjemnou sladko-kyslastou chuťou a výraznou arómou. Sú bohatým zdrojom vitamínu C. 

Vitamín C pomáha posilňovať imunitu, a zároveň podporuje tvorbu kolagénu. Ten je nevyhnutný pre zdravie našej pokožky, kostí a chrupaviek. Brusnice obsahujú flavonoidy, polyfenoly a ďalšie látky s antioxidačnými účinkami.

Chránia naše bunky pred poškodením voľnými radikálmi a majú priaznivý vplyv na naše kardiovaskulárne zdravie. Pravidelná konzumácia brusníc môže znižovať hladinu "zlého" LDL cholesterolu a krvného tlaku.

Ďalšou výhodou kandizovaných brusníc je ich dlhšia trvanlivosť v porovnaní s čerstvým ovocím. Môžeš si ich bez obáv kúpiť vo väčšom množstve a mať po ruke ako zdravý a chutný snack kedykoľvek počas dňa.

Prevencia pred infekciou močových ciest 

Zaujímavou vlastnosťou brusníc je ich schopnosť pomáhať pri infekcii močových ciest. Obsahujú totiž látky, ktoré bránia baktériám prichytiť sa na steny močových ciest. Konzumácia brusníc prispieva k liečbe aj prevencii týchto nepríjemných problémov. 

Okrem sušených brusníc existujú aj kandizované brusnice, ktoré sú čoraz viac obľúbeným snackom. Sušené brusnice sú koncentrovanejšie a sladšie. Kandizované brusnice sú namočené v cukrovom sirupe a následne usušené. Vďaka tomu majú jemnú, mäkkú a sladkastú chuť.

Využitie v kuchyni

Kandizované brusnice vynikajúco chutia v ovocných šalátoch, smoothies, jogurte či s cereáliami. Predstavujú zdravšiu alternatívu bežných sladkostí. Môžeš nimi vyladiť domácu granolu, dezerty či omáčky k hlavným jedlám pre kontrast chutí. 

Tipy na brusnicové snacky v našej ponuke:

Nech už dáš prednosť čerstvým, sušeným alebo kandizovaným brusniciam, toto malé ovocie ti dodá potrebnú dávku energie a zaručene zlepší deň. 

Tip na záver: Vyskúšaj si pripraviť domáce müsli tyčinky podľa blogerky Ely Krídlovej. Nezabudni do nich pridať hrsť brusníc pre intenzívnejšiu chuť a väčší chuťový zážitok.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz