Zakázané rizoto je recept, ktorý prekvapí hneď na prvý pohľad – namiesto klasickej ryže tu hrá hlavnú úlohu naša čierna jazmínová ryža od značky Bonitas. Jej intenzívna farba a jemne orechová chuť vytvárajú dokonalý kontrast s jemnou, nasladlou tekvicou Hokkaido. 🍂
Výsledkom je jedlo, ktoré pôsobí luxusne, no pripraviť si ho vieš jednoducho aj doma. Recept pre vás pripravila @jedlo.je.laska – a ver, že toto „zakázané“ rizoto ťa bude lákať pripraviť si znova a znova.
Budeš potrebovať:
- 1/2 Hokkaido tekvice
- 1 červená cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- olivový olej
- 1 veľký hrnček čiernej jazmínovej ryže Bonitas od Nutiva
- 35g masla
- 1 pohár bieleho vína
- 1 lyžica Bujónky od Nutiva (vymiešanej v 1/2 vody )
- 1l vody
- z 1/2 citróna vymačkaná šťava
- 180ml šlahačkovej smotany
- parmezán podľa chuti
Postup:
- Hokkaido tekvicu očistíš, nakrájaš na kocky a preleješ olivovým olejom. Necháš zapiecť kým nebude mäkká.
- Na panvici na rozohriatom olivovom oleji opražíš cibuľu a roztlačený cesnak, pridáš maslo a nasypeš veľký hrnček čiernej jazminovej ryže. Tú opražíš , pridáš pohár bieleho vína a zaleješ vodou s rozmiešanou bujónkou.
- Ak je ryža mäkká pridáš šťavu z citróna, šľahačkovú smotanu, na hrubo nastrúhaš parmezán a zamiešaš upečenú tekvicu.
- Tekvicu následne navrstvíš aj navrch rizota a môžeš vychutnávať.
Prajeme dobrú chuť.